AZC: “Het zijn net gewone mensen”

“Het zijn net gewone mensen”

Dat was het antwoord op een vraag waarom de gangen zo leeg waren in het Asiel Zoekers Centrum de Orangerie in Eindhoven. Er wonen daar ca. 700 mensen, maar die hebben net als gewone mensen allerlei zaken te doen. Sommigen doen vrijwilligerswerk in de buurt, sommigen doen boodschappen, sommigen werken in de tuin, helpen mee om het gebouw en de omgeving netjes te houden, zijn aan het eten, lezen, zitten op school etc.
Het AZC maakte een keurige indruk. Mensen zeiden elkaar gedag op de gang en we werden heel gastvrij uitgenodigd om een hapje te proeven van iets dat net bereid was in de keuken. Kinderen waren nieuwsgierig en kwamen een tekening laten zien. Voor hen was er ook een speelzaal, met allemaal materiaal dat door de buurt ingebracht was. In- en externe vrijwilligers zorgen dat een aantal dagen in de week kinderen daar lekker kunnen spelen en dat hun vader of moeder even een moment voor zichzelf heeft.

Dit AZC was vroeger een verpleeghuis, dus aparte kamers met ruime badkamers en toiletten waren al aanwezig. Net als verspreid liggende gemeenschappelijke ruimtes en keukens. Samen met de mooi aangeklede binnentuinen zorgt dit voor een prettige sfeer. Zeker gezien de spannende tijd voor veel bewoners is dat belangrijk. Daardoor is er minder behoefte om rond te zwerven in de buurt.

Net als bij andere AZC’s is er een vast team van de COA (Centrale Opvang Asielzoekers) voor de organisatie van de locatie. Twee jonge vrouwen zijn bij de Orangerie programmamanager en regelen allerlei zaken. Van het toewijzen van kamers tot het sussen van beginnende ruzies. Er is permanent bewaking aanwezig. Elke week moeten asielzoekers zich persoonlijk komen melden. Als dat niet tijdig gebeurt worden ze helemaal teruggezet in de asielzoekersprocedure en moeten ze weer naar Ter Apel om zich aan te melden.

In dit AZC hebben de bewoners leefgeld van ca. 50 euro per week per persoon, afhankelijk van de gezinssituatie en het aantal kinderen. Ze kunnen zelf koken, omdat daarvoor faciliteiten zijn. Een paar tientjes extra kunnen ze verdienen met bepaalde werkzaamheden.

Verder zijn er in het gebouw een soort dokterspost, een kamer van de Vreemdelingen Politie, een kleine bibliotheek (met weggegeven boeken), een leslokaal en een computerruimte. Gratis wifi is heel belangrijk voor contact met achtergebleven familieleden.

Na een uitgebreide rondleiding was er veel gelegenheid voor het stellen van vragen. O.a. over hoe de buurt aankijkt tegen dit AZC. Dat is positief, hetgeen ook blijkt uit de vele contacten van asielzoekers in de wijk en sportverenigingen. Bij de start van een AZC is er heel regelmatig een buurtoverleg, naderhand blijkt dat dat veel minder vaak nodig is. Omwonenden zijn altijd welkom voor een rondleiding in het AZC. Dat geldt ook voor mensen die mogelijk een AZC in hun buurt krijgen of gewoon geïnteresseerd zijn.

Is er dan niets negatiefs te melden? Er zijn wel eens ruzies of misschien zelfs vechtpartijen, maar daar wordt direct op ingegrepen en er zijn zware straffen. Als mensen de sfeer verpesten worden ze in het uiterste geval overgeplaatst naar een ander AZC. Het kan ook gevolgen hebben voor hun aanmeldprocedure.
Helaas zijn er soms zelfmoordpogingen van inwoners. De COA probeert mensen die slechte berichten hebben gekregen, bijvoorbeeld over familie of over het afwijzen van de Asielstatus maximaal te ondersteunen. De problemen waar deze mensen mee geconfronteerd worden zijn echter heel heftig.

Voor mij was dit bezoek heel verhelderend. Net als in Oss -een AZC van ca. 300 mensen in het voormalige belastingkantoor midden in de stad- was mijn indruk dat het goed georganiseerd en veilig is. Binnen de mogelijkheden die er zijn. Want niemand zit hier natuurlijk voor zijn lol. Als er niet elders in de wereld zoveel ellende was, met grote gevaren voor have en goed, dan waren deze mensen gewoon thuis gebleven!

Als U als inwoner van Waalre, meer wilt weten over een AZC of samen met buurtgenoten een rondleiding wil in een van de AZC’s in onze regio, neem dan contact op met de gemeente Waalre.

Nan Zevenhek, fractievoorzitter ZW14

Graag zou ik voor een goede beeldvorming z.s.m. in contact komen met mensen die zelf het initiatief hebben genomen voor huisvesting voor Statushouders en hen geholpen hebben met integratie. Misschien past dat wel veel beter bij Waalre… (Zie ook mijn bericht hierover bij de Homepage van deze website). Mijn mail adres is jzevenhek @ gemeenteraadwaalre . nl

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven