Hoe word ik raadslid?

Heeft u bepaalde ideeën voor Waalre of de regio die u graag gerealiseerd zag? Of ergert u zich aan bepaalde zaken in het huidige bestuur van Waalre. Of wilt u gewoon graag uw kennis en ervaring inzetten voor de gemeenschap ?
Denk er dan eens over na om raadslid te worden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog ver weg, maar besturen is vooruit zien. Dat geldt ook voor een mogelijk aankomend raadslid.

Veel politieke partijen stellen bijvoorbeeld als eis om op de kandidatenlijst geplaatst te worden, dat je al meer dan 1 jaar lid bent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 betekent dit bijvoorbeeld dat je uiterlijk 1 december 2016 lid moet zijn van de betreffende partij. Er zijn altijd wel ontheffingen mogelijk. Maar als je serieus je kandidaat wil stellen is het ook heel fijn om mee te kunnen werken met de opstelling van het verkiezingsprogramma. Dat is namelijk een mooie manier om al heel vroegtijdig met burgers, verenigingen en anderen te praten over wat nodig is voor Waalre en jezelf een goed beeld te vormen. Het is tegelijk het begin van je verkiezingscampagne: iedereen leert je kennen! Dan merk je ook dat wat de een vindt, in strijd kan zijn met wat iemand anders vindt. Politiek is het afwegen van belangen en niet iedereen zomaar gelijk geven en vooral je eigen gezonde verstand gebruiken. Niet de grootste schreeuwer moet gelijk krijgen, maar iemand die in staat is korte- en lange termijn en allerlei informatiebronnen op waarde in te schatten en een besluit te nemen. Een goede leerschool dus.
In Waalre heeft de griffier (bereikbaar via tel. 2282500) gezorgd dat er in het najaar(waarschijnlijk oktober) van 2016 een cursus ‘Politiek actief’ gevolgd kan worden door belangstellenden. Er zijn namelijk allerlei wetten en regels waarvan je in ieder geval een klein beetje moet weten. Maar ook hoe een besluit tot stand komt. Wat de taken zijn van een raadslid (kaderstellend, controlerend en volksvertegenwoordigend) en hoe je daar invulling aan kunt geven. Laat je echter niet afschrikken als je iets wil bereiken voor Waalre, mijn advies is: gewoon doen!

Wat betreft tijdsbesteding geldt alles tussen 0 uur en 24/7. Er zijn raadsleden die bij wijze van spreken pas de stukken bekijken bij aanvang van de vergadering. En er zijn raadsleden die heel veel initiatief nemen, zelf dingen uitzoeken etc. Dat zal mede afhangen van de grootte van je fractie en je ambities.

In Waalre is de maandelijkse vergoeding voor een raadslid ca. 700 Euro bruto. (De vergoeding is afhankelijk van de grootte van de gemeente.) Daarnaast krijg je een vergoeding voor de aanschaf van ICT-middelen. Er zijn cursussen voor raadsleden, excursies en je krijgt een kans om met heel veel mensen en organisaties in contact te komen. Van de vuilverbranding tot de verkeerstoren op Schiphol. Landelijke politieke partijen hebben allerlei introductieprogramma’s en verdieping in thema’s. Ervaringen die ook van nut kunnen zijn voor je professionele loopbaan, nu of in de toekomst.

Naast je baan of gezin kan het best veel zijn als je veel wil. Maar niemand kan je als je eenmaal gekozen bent in de gemeenteraad ontslaan als je even wat minder doet.

Oriënteer je gewoon eens bij de verschillende politieke partijen in Waalre. Ga praten met lokale en landelijke politici. Het zijn net gewone mensen!
En kunt u bij een van de politieke partijen iets vinden wat u zoekt: richt dat uw eigen partij op! Vraag Nan Zevenhek hoe je dat doet….

Lees meer op http://www.raadslid.nu/content/raadslid-worden

Heel veel plezier!

Nan Zevenhek    jzevenhek @ gemeenteraadwaalre.nl                                   1 juni 2016.

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven