Prof. dr. Arnoud-Jan A. Bijsterveld over het Raadhuisje Aalst-Waalre

Direct na de brand in 2012 heeft Arnoud-Jan al contact gezocht met politieke partijen die zich inzette voor behoud en mogelijk herstel van het originele  Raadhuisje Aalst-Waalre:

Beste initiatiefnemers,

wat goed dat jullie dit initiatief nemen!

Natuurlijk kan en moet het raadhuis van Waalre gered worden. Als men vroeger zo strikt was omgegaan met ‘reddeloos verloren’ als men nu vaak doet, dan zou er geen historische kerk, boerderij of stadhuis meer overeind staan. Na een ramp of brand was herstel de norm, niet sloop.

Hoe erg het er nu ook uitziet, herstel en gedeeltelijke herbouw is ALTIJD mogelijk. Nieuwbouw is niet per definitie goedkoper en levert in ieder geval niet dezelfde bouwkundige en architectonische kwaliteit. De nieuwbouwlobby roept echter veel te snel om afbraak en nieuwbouw, helaas. De bouwtekeningen zitten vast in het archief van architect Valk in het BHIC, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Om cultuurhistorische en architectonische redenen is herstel dus de beste optie. Bovendien geeft dat ook weer een goed gevoel: de brand te boven komen!

Hopelijk luistert de raad goed naar de adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met een goede restauratiearchitect erbij moet de klus te klaren zijn!

Heel veel succes! Mijn steun hebben jullie.

Met vriendelijke groet

Arnoud-Jan Bijsterveld
(* Waalre 1962)

Voormalig AWB-Raadslid Erwin Rutten en ZW14-Raadslid Nan Zevenhek hebben daarom afgelopen voorjaar opnieuw contact met hem gezocht. Op 18 juli j.l.  is Arnoud-Jan in Waalre geweest om de restanten te bekijken. Hij was heel blij dat in 2013 de sloop voorkomen is en dat er initiatieven zijn om op een alternatieve manier het pand in een of andere vorm te herstellen. Bijvoorbeeld met de hulp van jonge mensen die het restauratie vak willen leren. Elders in Brabant zijn er ook voorbeelden van dergelijke projecten.
Hij blijft in contact met ons!

De bijgewerkte versie van het rapport, met recente ideeën vindt u hier.Toekomst voor het Raadhuis Aalst-Waalre 2014.06.06 met extra namen op voorblad en extra bijlagen

 

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven